Autorski program rozwoju dyscypliny, którego celem jest popularyzacja piłki siatkowej jako sportu i formy aktywności dla każdego – bez względu na wiek, status społeczny i miejsce zamieszkania..

Program skierowany jest do uczniów trzecich klas szkół podstawowych – ma pełnić ważną rolę pomocniczą dla dzieci, rodziców, nauczycieli i trenerów na etapie wyboru i naboru do klas czwartych szkół podstawowych o profilu sportowym.

Unikatowej formy nadaje mu fakt, że nie jest to stereotypowy cykl turniejów siatkarskich. Jako jedyni wprowadzamy formę siatkarskiej rekreacji umysłowo-ruchowej poprzez zabawę i ćwiczenia, których wiodącym akcentem jest piłka siatkowa. Liczy się nie tylko rywalizacja, ale także edukacja. Każdy uczestnik programu otrzyma pamiątkowy medal, dyplom oraz koszulkę.

Motywami wiodącymi każdego eventu i jednocześnie każdej konkurencji będą PIŁKA i SIATKA. Dodatkową atrakcję dla uczestników ma stanowić obecność znanych osobistości świata sportu, w tym naszych MISTRZYŃ – dwukrotnej mistrzyni Europy w siatkówce Katarzyny Skowrońskiej oraz jej koleżanek i kolegów z siatkarskich boisk, a także mistrzyni olimpijskiej w wioślarstwie Magdaleny Fularczyk-Kozłowskiej.